woensdag 31 december 2008

Ik en jij en zij… kinderrechten op een rij

Naar aanleiding van een lesje rond kinderrechten in het 5de leerjaar en een foto in de krant die besproken werd in het 1ste leerjaar ben ik een tijdje geleden op zoek gegaan naar wat meer informatie hierover. Ik ben een website tegengekomen die op een leuke en educatieve manier kinderen kennis laat maken met kinderrechten. De website lijkt me eerder geschikt voor kinderen van de 3de graad omdat zij hier meer kennis mee maken in de lessen wereldoriëntatie. Hieronder de link naar deze site.

http://www.ikenjijenzij.be

De website laat de kinderen op ontdekkingstocht gaan in “kinderrechtenwereld”.Op die manier komen ze erg veel te weten over de verschillende rechten en plichten van kinderen op onze planeet. Ze leren op een speelse manier dat het niet zo gemakkelijk is om je kinderrechten te behouden en dat je er soms wel voor moet “vechten”. Ze maken kennis met de verschillende organisaties die zich hiervoor inzetten via de spelvorm.
De kinderen mogen op tocht gaan met een reismakker die ze zelf verkiezen. Deze zien er erg verschillend uit.
De zijn erg verschillende spel- en oefenvormen aanwezig:
- Meerkeuzevragen.
- Sleepoefeningen.
- Oefeningen waarbij je het juiste antwoord moet aanklikken.
- Filmpjes die je eerst moet bekijken.
- Een enquête die de mening van de kinderen vraagt.

Als je niet meegaat in de spelvorm kan je ook de verschillende kinderrechten op een rij bekijken met wat uitleg hier rond.
Je kan ook de volledige geschiedenis van de kinderrechten bekijken en er vragen over oplossen.
Je kan nog niet alles uitvoeren op de website als je er voor de eerste keer op komt. Je kan wel al eens de demo bekijken of je inschrijven. Vanaf wanneer je ingeschreven bent kan je meer doen op de website.

Ik vind het alvast een leuke manier om kinderen hiermee te confronteren. Het lijkt me een leuke instap van een les om kinderen op deze manier zelfontdekkend te laten leren. De leerkracht kan via deze website ook de opdracht geven om informatie op te zoeken rond de verschillende kinderrechten. Op deze manier leer je kinderen alvast op een leerrijke en waarheidsgetrouwe manier omgaan met kinderrechten.

Geen opmerkingen: