dinsdag 25 november 2008

ICT - gebruik in de wereld

2 laptops kopen = 1 ontvangen!
De OLPC (One Laptop Pro Child), ooit de 100$ laptop genoemd, kan nu ook via www.amazon.com worden besteld.
Aan de hand van het Give One Get One (G1G1)-programma kunnen consumenten voor 312 euro een goedkope laptop kopen en er tegelijk een doneren aan een schoolgaand kind in een ontwikkelingsland.
Deze laptop is speciaal ontwikkeld voor kinderen in arme landen. Zo hebben ook deze kinderen de kans om dingen bij te leren en op te zoeken via de computer.
De laptops zijn reeds gegeven aan kinderen in 30 landen. Vb.: Rwanda, Nepal, Mongolië, Haïti, Peru en Uruguay.

Extra info over de laptop zelf:
Het scherm is zo gebouwd dat het een duidelijk beeld weergeeft bij daglicht. Dit is vooral omdat heel wat kinderen les krijgen buiten een schoolgebouw. De draadloze verbinding met internet werkt erg goed. Het verbruik van de laptop is natuurlijk ook erg beperkt, er wordt gewerkt met zonnepanelen om deze op te laden. Er zit vrije software op, hij is aangepast aan de weersomstandigheden,... Dit zijn allemaal zaken waarmee ze rekening moesten houden voordat deze laptop kon gebruikt worden in de arme landen.

De prijs is vrij hoog en kan de verkoop van de laptops in gevaar brengen. Er zijn nog andere producenten die ook mini – laptops verkopen voor dezelfde of een lagere prijs.
Toch lijkt het me een zeer goed initiatief om deze kinderen een kans te geven om te werken met een laptop. Dit is een hele verbetering en verrijking voor scholen in arme landen. Ook zij hebben recht op goed onderwijs!

Hieronder kan je de missie van de organisatie bekijken:

Geen opmerkingen: