maandag 26 januari 2009

Piraterij??? Internetdieven???

Je surft naar één van je favoriete sites. Je overloopt de lijst met films, downloadt er eentje en zet die op dvd. Uiteraard maak je ook een paar kopietjes voor je vrienden. Leuk toch?
Iedereen heeft het zeker al gedaan: bestandjes (films, programma’s of andere zaken) binnenhalen op je computer.

Dit is piraterij! Het is diefstal.

Ook op internet zijn er wetten, al lijkt het misschien alsof alles kan en mag. Je mag ook in het dagelijkse leven niet zomaar iemands werk gebruiken (liedjes, boeken, foto’s, tekeningen, films, ...). Iedereen die iets maakt, mag daar geld voor vragen. Zomaar iets van internet halen zoals een film of liedje is net als een CD of DVD stelen in een winkel.

Heel wat internetgebruikers beseffen niet dat wat ze op die manier doen illegaal is. Ze hebben dan ook geen idee van de consequenties!!!
Zo zijn er heel wat zaken die niet mogen op het internet, zoals cyberpesten, phishing (internetfraude), hacken, agressie door gewelddadige videogames, …
Hieronder een leuke lesinstap, maar ook interessante lectuur in verband met piraterij. Veel kijkplezier!



Kortom, een verwittigd piraat denkt twee keer na voor hij risico’s neemt!

Tijdens het werken rond het ICT-aspect ‘Piraterij’ hebben wij in de media een interessant artikel gevonden. Dit lazen we in ‘Het Laatste Nieuws’ op 19 januari 2009. Dit artikel geeft de huidige situatie rond dit onderwerp weer.

Mensen die illegaal downloaden kopen gemiddeld evenveel muziek, meer dvd's en meer games dan mensen die nooit downloaden. Ook gaan downloaders meer naar concerten en kopen ze meer merchandise. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht in opdracht van drie ministeries, meldt de Telegraaf.

Positieve effecten
Hoewel het downloaden aanvankelijk wel leidt tot een daling van de omzet uit de verkoop, zijn er dus uiteindelijk wel positieve effecten op het koopgedrag. Zo'n 4,7 miljoen Nederlandse internetgebruikers van 15 jaar en ouder hebben in de afgelopen 12 maanden wel eens onbetaald gedownload, blijkt uit het onderzoek. Burgers zien het downloaden en delen van muziek, films en games als algemeen maatschappelijk aanvaard, maar weten weinig van de techniek en regelgeving die ermee te maken heeft.

Geen opmerkingen: