woensdag 25 februari 2009

Sensibiliseringscampagne piraterij: vervolg

Op 26 januari 2009 konden jullie de lesinstap rond de sensibiliseringscampagne rond ‘piraterij’ van Caroline D'hondt en mij al zien. Dit filmpje geeft reeds een goed overzicht rond dit thema.
Piraterij is zeker en vast een zeer actueel thema, hier moet in de lagere school tijd en ruimte voor gemaakt worden.
Wij zijn gestart met een aantal belangrijke tips te noteren voor leerkrachten en ouders die te maken hebben met de algemene gevaren van het internet.

Wij hebben dit thema verder uitgewerkt door er een les ‘taal’ en ‘beeld’ rond te maken.
Tijdens deze lessen wordt er gestart met een powerpointvoorstelling.

De handleiding voor de leerkracht en de powerpointpresentatie vinden jullie hieronder. Bij deze handleiding vind je ook de didactische tips terug.




maandag 23 februari 2009

Animafestival 2009

Gelezen in "Yo" (kinderkrant bij het Nieuwsblad).

Op 20 februari begint in Brussel het festival Anima. Dat is het festival van de animatiefilm. Negen dagen lang kun je er naar een 200-tal lange en korte animatiefilms gaan kijken. Als dat geen leuk idee is voor tijdens de krokusvakantie?!
Aangezien Brussel in 2009 het Jaar van de Strip viert, worden strips op Anima extra in de verf gezet. Op het programma staan bijvoorbeeld animatiefilms die gebaseerd zijn op een strip. Er is ook een wedstrijd waarbij de deelnemers zich in hun favoriete stripfiguur kunnen verkleden.
Het festival gaat door in Flagey, in Brussel. Niet alle films die getoond worden, zijn voor alle leeftijden. Check dus voor je vertrekt zeker de website!



Het lijkt me erg leuk om hier eens naartoe te gaan met kinderen. De link van animatiefilms en strips kan ook gebruikt worden in de klas. Je kan met je klas zelf een stripverhaal maken en deze dan omzetten naar een korte animatiefilm. Door gebruik te maken van fotografie is het mogelijk om foto's te nemen van figuren uit het stripverhaal en deze figuren minimaal te veranderen van plaats. Zo lijkt het alsof de figuren bewegen. Ik heb deze activiteit eens uitgevoerd in het 1ste jaar van de opleiding. Het geeft een verrassend effect na toch wel urenlang tekenen en spelen met beelden.

dinsdag 17 februari 2009

Reactie op een gelezen blogberichtje


Ik heb het blogbericht gelezen van Caroline D'hondt in verband met haar hoekenwerk rond techniek in het 5de leerjaar.
Dit sprak me wel aan omdat ik zelf nog nooit rond techniek gewerkt in de basisschool. Ik weet dat techniek erg ruim is en je er veel mee kan doen in de klas. Er bestaan erg veel proefjes rond dit onderwerp maar je moet er natuurlijk nuttige en leerrijke onderwerpen uitkiezen.

De onderwerpen die Caroline uitgekozen heeft zijn heel divers en leerrijk voor een 5de leerjaar. Er is telkens een probleemstelling gemaakt van de verschillende hoeken wat het nog zo motiverend maakt om naar een oplossing te zoeken denk ik.
Zelf heb ik ook al gewerkt in een hoekenwerk met verschillende taken die de leerlingen opkregen. Dit werkt heel efficiënt wanneer de leerlingen weten wat ze moeten doen. Het kan heel wat structuur brengen in je les.

Via de evaluatiekaart die Caroline gebruikt heeft kunnen de leerlingen op een eenvoudige manier hun gevoelens uitdrukken omtrent het hoekenwerk. Het lijkt me een handig middel om hier mee te werken.
Door het klasgesprek konden ze wat ze geleerd hebben, welke taak ze hadden en hun gevoel hierbij ook nog eens verwoorden.

Ik heb ook het werkboekje eens bekeken dat ze gebruikt heeft tijdens het hoekenwerk. Een werkbundeltje heeft sowieso altijd een meerwaarde tijdens een project/onderwerp waar je aan werkt.
In het werkbundeltje wordt alles in stapjes weergegeven zodat de leerlingen goed kunnen meevolgen wat ze moeten doen. Ze worden ook vaak gewaarschuwd voor wat niet mag.

Het lijkt me een leuk en leerrijk lesje om eens uit te proberen in de klas!


;-)

zaterdag 14 februari 2009

vrijdag 13 februari 2009

Netlog en Facebook veiliger voor kinderen

Gelezen in Klasse: februari 2009

Heeft jouw kind ook een Netlog- of Facebookprofiel? Dan zullen voortaan enkel nog zijn vrienden foto’s en informatie kunnen bekijken.

Een openbaar profiel hebben is niet zonder risico’s. Kinderen en jongeren worden er blootgesteld aan cyberpesten, het per ongeluk openbaar maken van adressen en telefoonnummers, seksuele toenadering door volwassenen… Facebook, Netlog en Myspace zullen ‘te jonge’ kinderen voortaan van hun websites weren. Zij zullen geen profiel meer kunnen aanmaken. Ook komt op elke site een makkelijke knop waarmee je snel misbruik kan signaleren. Daarnaast worden de profielen van minderjarigen automatisch privé. Volwassenen of jongeren die niet bevriend zijn met je kind, zullen dan zijn foto’s of informatie niet meer kunnen bekijken.


Mijn mening:
Ik vind dit een goede manier om kinderen toch veilig kennis te laten maken met het internet. Zo kunnen ze toch de werking van een weblog uittesten zonder hierbij problemen te ondervinden zoals per ongeluk adressen of telefoonnummers doorgeven door onwetendheid. Voor de ouders is dit waarschijnlijk een hele geruststelling. Ik vind deze aanpassing zeer nuttig en tegelijk ook leerrijk voor kinderen. Toch is het belangrijk dat kinderen op de hoogte zijn van de problemen die ze kunnen ondervinden bij het gebruiken van een blog.

zondag 8 februari 2009

Zeg het met een gedichtje...

Hieronder een leuk gedichtje dat ik gemaakt heb rond het veilig gebruik van de computer en internet. Dit gedicht kan gebruikt worden in de klas als inleiding op een lesje internetgebruik.

dinsdag 3 februari 2009

Tentoonstelling Kamagurka

Geen zin om thuis te zitten of veel geld uit te geven?
In Lokeren valt er af en toe wel iets interessant en leerrijk te beleven!




Op zondag 1 februari 2009 ben ik naar de tentoonstelling geweest van de komiek Kamagurka, alias Luc Zeebroek, in huis Thuysbaert te Lokeren.

In deze tentoonstelling kreeg ik vooral het werk van Kamagurka als cartoonist te zien. In zijn cartoons vergroot hij alledaagse situaties uit, of brengt ze in allerlei onmogelijke verbanden. Hij confronteert ons met de vraag wat eigenlijk normaal is. De logica van zijn cartoons is absurd en onvoorstelbaar. Dit kan het net heel interessant maken, ook naar kinderen toe.
Kamagurka publiceert zijn strips en cartoons wereldwijd in tijdschriften en kranten.

Toch zijn niet alle cartoons geschikt voor de lagere school. Wel zullen veel leerlingen Kamagurka misschien al kennen door de karige stripverhaaltjes met scherp kleurgebruik in Het Laatste Nieuws, De Morgen, Humo of Knack. Misschien kennen een aantal kinderen de verhalen van ‘Bert en Bobje’.

Uit heel wat van zijn cartoons kan onder andere woordenschat aangebracht worden. Bv.: het gebruik van sigaretten wordt op een scherpe manier voorgesteld, toch kan het ontleden van deze cartoon de ideale instap zijn bij een les rond roken of gezondheid in de derde graad.

>



Het was een middag vol fantasie, schoonheid en verrassingen!!!