woensdag 31 december 2008
Internet in 2009
- Marktplaatsen en andere websites met tweedehandsspullen zullen het goed doen in 2009.
- We gaan massaal mobiel gaan internetten (d.m.v. Android, het mobiele besturingssysteem van Google).
Op internet wordt ook uitgekeken naar G1, de eerste telefoon met Android, die in Nederland verschijnt.
- We gaan meer online werken (via docs.google.nl).
- Het functionele gebruik van communities zal toenemen, vooral voor commerciële doeleinden.
(Communitie= een groep mensen die communiceren en/of samenwerken, met behulp van vooral het internet of een andere informatietechnologie, in plaats van elkaar in levenden lijve te ontmoeten.)
Vb.: bij de ontwikkeling van nieuwe producten.
- Radiozenders kunnen we van overal ter wereld ontvangen via internet.
- Videobellen gaat een flinke groei tegemoet.
- Een nieuwe vorm van internetbankieren komt op de markt.
- Een aanraakgevoelig toetsenbord dat ook videobeelden toont wordt "de gadget van 2009".
Wereldveranderende gebeurtenissen:
Web Bot is een computerprogramma dat toekomstvoorspellingen kan doen. Het maakt gebruik van een soort "spiders" die door het web krioelen en zoeken naar specifieke woorden die betrekking hebben hebben op dingen die staan te gebeuren.
Wat voorspelt Web Bot voor 2009? Deze informatie kan je niet gratis verkrijgen! Je vindt wel al enkele voorspellingen voor het komende jaar op het internet.
Heel wat veranderingen die ons te wachten staan. Of ze ook werkelijkheid worden zullen we pas volgend jaar zien.
Meer info:
Bron: Computeridee (22 december 2008 - 6 januari 2009)
Alvast een prettig eindejaar bloggertjes!
Ik en jij en zij… kinderrechten op een rij
http://www.ikenjijenzij.be
De website laat de kinderen op ontdekkingstocht gaan in “kinderrechtenwereld”.Op die manier komen ze erg veel te weten over de verschillende rechten en plichten van kinderen op onze planeet. Ze leren op een speelse manier dat het niet zo gemakkelijk is om je kinderrechten te behouden en dat je er soms wel voor moet “vechten”. Ze maken kennis met de verschillende organisaties die zich hiervoor inzetten via de spelvorm.
De kinderen mogen op tocht gaan met een reismakker die ze zelf verkiezen. Deze zien er erg verschillend uit.
De zijn erg verschillende spel- en oefenvormen aanwezig:
- Meerkeuzevragen.
- Sleepoefeningen.
- Oefeningen waarbij je het juiste antwoord moet aanklikken.
- Filmpjes die je eerst moet bekijken.
- Een enquête die de mening van de kinderen vraagt.
Als je niet meegaat in de spelvorm kan je ook de verschillende kinderrechten op een rij bekijken met wat uitleg hier rond.
Je kan ook de volledige geschiedenis van de kinderrechten bekijken en er vragen over oplossen.
Je kan nog niet alles uitvoeren op de website als je er voor de eerste keer op komt. Je kan wel al eens de demo bekijken of je inschrijven. Vanaf wanneer je ingeschreven bent kan je meer doen op de website.
Ik vind het alvast een leuke manier om kinderen hiermee te confronteren. Het lijkt me een leuke instap van een les om kinderen op deze manier zelfontdekkend te laten leren. De leerkracht kan via deze website ook de opdracht geven om informatie op te zoeken rond de verschillende kinderrechten. Op deze manier leer je kinderen alvast op een leerrijke en waarheidsgetrouwe manier omgaan met kinderrechten.
donderdag 11 december 2008
Theatervoorstelling "Oskar" (5+)
Ik ben gaan kijken naar de theatervoorstelling "Oskar" van theater Stap en theater Froe froe. De voorstelling was voor kinderen vanaf 5 jaar maar toch sprak deze mij meteen aan omdat er speciale zaken in gebeurden die je in andere theatervoorstellingen niet ziet. Dit merk je wel aan mijn uitleg hieronder.
Korte samenvatting van de voorstelling:
Deze voorstelling ging over een vader die het steeds erg druk heeft met zijn werk, hij verkoopt namelijk konijnenpasta. Zijn bedrijf draait erg goed en daardoor heeft hij ook steeds minder tijd.
Zijn zoon Oskar belt regelmatig om met hem dingen te gaan doen maar dit gaat dus bijna nooit. Hierdoor vergeet hij zelfs Oskar zijn verjaardag.
De fabriek van papa ontploft uiteindelijk nog maar toch kan hij deze repareren. Oskar verkleedt zich ook erg graag als konijntje.
Speciale effecten in de voorstelling:
Theater Stap is wel gekend van het het werken met gehandicapten. In deze voorstelling deed een jongen (Oskar) mee met het syndroom van down. Toch deed Oskar erg goed mee, je zag dat er veel mensen waren die hem gingen begeleiden. Ik had eigenlijk nog nooit een theatervoorstelling gezien waarin iemand meedeed met een beperking.
De muziekgroep "de Fixkes" zorgden voor de muziek en de passende geluiden in de hele voorstelling.
Wat deze theatervoorstelling ook zo speciaal maakt is dat er erg veel gebruik wordt gemaakt van video.
Er stond in het midden van het podium een groot scherm met daaronder nog drie kleinere TV - schermen.
Ter begeleiding van de muzikanten werden er vaak filmpjes getoond.
Veel achtergronden werden geprojecteerd of er werden filmpjes afgespeeld op het grote scherm met daarop verschillende decorstukken of verduidelijkingen van bepaalde scènes.
Vb.:
- De machine in de fabriek waar papa werkt werd in een filmpje getoond.
- Wanneer er mensen belden naar de fabriek werden deze getoond op het scherm en moest hier geen verdere commentaar bijstaan.
- Wanneer Oskar iets dacht of wanneer hij belde naar papa werd dit via het scherm weergegeven.
De kleinere TV - schermen brachten zaken die nuttig en interessant waren maar niet zo belangrijk als wat op het grote scherm te zien was. Toch schonken ze daar op deze manier toch aandacht aan.
Het gebruik van e- mail werd in de voorstelling op een speelse manier weergegeven. Er werd aan de kinderen duidelijk gemaakt dat je e-mails kan sturen over de hele wereld. Dit werd wel erg speels en in de fantasie van de kinderen weergegeven. Het werd getoond door gebruik te maken van het grote scherm en een hand dat uit het computerscherm kwam.
Kinderen konden voor en na de voorstelling materiaal dat gebruikt werd uitproberen.
Vb.: De papierversnipperaar van op het werk van de papa.
Mijn gevoel en mening bij deze voorstelling:
Ik denk dat ondersteuning van filmpjes of beelden erg nuttig kan zijn in de klas. De kinderen krijgen visuele ondersteuning en hierdoor gaan ze ook alles gemakkelijker kunnen verwerken en begrijpen. Je hoeft zelf zoveel niet uit te leggen doordat ze alles kunnen zien.
Ik vond het leuk dat kinderen reeds kennis konden maken met multimedia op een leuke en toch leerrijke manier.
Hieronder nog een filmpje met een korte inhoud en uitleg van de personages:
dinsdag 25 november 2008
ICT - gebruik in de wereld
De OLPC (One Laptop Pro Child), ooit de 100$ laptop genoemd, kan nu ook via www.amazon.com worden besteld.
Aan de hand van het Give One Get One (G1G1)-programma kunnen consumenten voor 312 euro een goedkope laptop kopen en er tegelijk een doneren aan een schoolgaand kind in een ontwikkelingsland.
Deze laptop is speciaal ontwikkeld voor kinderen in arme landen. Zo hebben ook deze kinderen de kans om dingen bij te leren en op te zoeken via de computer.
De laptops zijn reeds gegeven aan kinderen in 30 landen. Vb.: Rwanda, Nepal, Mongolië, Haïti, Peru en Uruguay.
Extra info over de laptop zelf:
Het scherm is zo gebouwd dat het een duidelijk beeld weergeeft bij daglicht. Dit is vooral omdat heel wat kinderen les krijgen buiten een schoolgebouw. De draadloze verbinding met internet werkt erg goed. Het verbruik van de laptop is natuurlijk ook erg beperkt, er wordt gewerkt met zonnepanelen om deze op te laden. Er zit vrije software op, hij is aangepast aan de weersomstandigheden,... Dit zijn allemaal zaken waarmee ze rekening moesten houden voordat deze laptop kon gebruikt worden in de arme landen.
De prijs is vrij hoog en kan de verkoop van de laptops in gevaar brengen. Er zijn nog andere producenten die ook mini – laptops verkopen voor dezelfde of een lagere prijs.
Toch lijkt het me een zeer goed initiatief om deze kinderen een kans te geven om te werken met een laptop. Dit is een hele verbetering en verrijking voor scholen in arme landen. Ook zij hebben recht op goed onderwijs!
Hieronder kan je de missie van de organisatie bekijken:
woensdag 19 november 2008
Powerpoint: Chinese kinderen worden afgepakt voor adoptie
We vonden de achtergrondkleuren erg passend bij het land. We hebben geprobeerd om de powerpoint zo overzichtelijk en gestructureerd mogelijk te maken zodat het voor ons een hulpmiddel was om te vertellen en het interessant bleef voor de studenten om te volgen.
maandag 17 november 2008
Gelezen in de krant
Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat Nederland als eerste Europese land werd aangesloten op het internet. Dat gebeurde toen de Nederlandse instelling Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) op 17 november 1988 om 14.30 uur een mailtje kreeg met daarin de bevestiging dat het als eerste instelling buiten de Verenigde Staten verbonden was met het NSFnet.
Later groeide dit uit tot het wereldwijde internet.
Dit las ik vandaag in Het laatste nieuws.
Wie had toen gedacht dat het internet zo ging evolueren. Je kan je nu geen plaats meer indenken waar geen internet aanwezig is. Toen ikzelf in de lagere school zat werkten de leerkrachten wel al wat op de computer. Ik betwijfel of er wel overal een computer aanwezig was in de klassen. Ik denk dat er één computer was waarbij men op internet kon.
Internet is nu niet meer weg te denken uit de klas en uit het leerstofpakket dat aangeboden wordt op school. De leerlingen krijgen lessen ICT, hoekenwerk waar ze op internet mogen opzoeken, ...
Leerkrachten zoeken hun informatie op op internet, maken werkbladen via internet,...
Er zijn nu leerkrachten die reeds zoveel jaar in de praktijk staan die bijscholing moeten volgen rond het gebruik van ICT in de klas.
Breng eens een bezoekje aan:
http://www.ictopschool.net
Dit is een handige website rond het werken met ICT in de klas. Ook vind je hier heel wat informatie op schoolniveau rond zorgwerking, administratie en veiligheid waarbij je internet kan gebruiken.
Op naar de volgende 20 jaar...!
Groetjes,
Sofie
dinsdag 11 november 2008
ICT-gebruik in de klas
Hallo allemaal,
Hieronder enkele ervaringen en tips die ik kan geven rond ICT-gebruik in de klas.
In het 5de leerjaar heb ik gezien en uitgeprobeerd wat je hier zoal rond kan doen.
1. De leerlingen mochten tijdens het hoekenwerk filmpjes bekijken i.v.m. de huid. Aan de hand van de filmpjes moesten ze dan vragen oplossen. De leerlingen mochten telkens per twee samenwerken omdat niet alle leerlingen zo goed met de computer konden omgaan.
Tips:
- Zet de computer reeds klaar op de juiste filmpjes die bekeken moeten worden.
- Maak goede afspraken rond het bekijken van de filmpjes.
- Geef een duidelijke instructie mee zodat de leerlingen precies weten wat ze moeten doen aan de computer.
2. Ik heb een lesje ICT gegeven rond gewervelde en ongewervelde dieren. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van ‘Hot potatoes’ omdat we hier vorig jaar mee leren werken hebben.
Omdat ik wist dat niet alle leerlingen goed met de computer konden werken had ik reeds de computers aangezet en de leerlingen per twee laten werken.
Tips:
- Maak goede afspraken rond het gebruik van de computers en het programma.
- Zet de schermen af als je op voorhand nog iets wil zeggen aan de kinderen.
- Zorg ervoor dat je op voorhand in de klas uitgetest hebt of filmpjes en muziekjes afspelen.
- Zet de computers al aan en start ook het programma al op.
- Als je tijd over hebt en de leerlingen hadden nog vragen rond het onderwerp of zouden er graag wat meer over weten, laat ze dan wat extra informatie opzoeken rond het onderwerp. Spreek wel goed af op welke sites ze mogen zoeken.
3. Ik heb geobserveerd in een lesje rond internetgebruik. Het is leuk om hier met kinderen over te praten. Ze mogen hun eigen vaardigheden i.v.m. het internet meedelen en krijgen ook tips mee rond het veilig werken met internet.
Tips:
- Laat de kinderen surfen naar www.clicksafe.be en laat hen hierop eens rondkijken. Bespreek nadien de info die je op deze site vindt. De leerlingen leren op een aangename en kindvriendelijke manier hoe je veilig leert werken met internet.
- Geef aan de kinderen zeker de gevaren mee van internet maar geef hen ook een veilig gevoel mee. Laat hen weten bij wie ze terecht kunnen wanneer ze met een probleem zitten.
woensdag 5 november 2008
Testje
Welkom op mijn blog. Binnenkort zal je hier heel wat weetjes en info vinden.
Kom zeker af en toe eens een kijkje nemen.
Groetjes,
Sofie