zaterdag 30 mei 2009

Bezoek Earth Explorer

Tijdens de zeeklassen heb ik met de leerlingen een bezoek gebracht aan Earth Explorer. Wanneer de leerlingen binnen kwamen mochten ze meteen binnen gaan in een zaal waar ze rechtstreeks de opstijging naar de ruimte van Frank De Winne konden meevolgen.

Als verrassing was daar ook de televisie aanwezig! Karrewiet kwam filmen in de zaal waar de kinderen zaten te kijken naar het spektakel waarin Frank De Winne vertrok naar de ruimte.
Bekijk hier ook de aflevering van Karrewiet! Verschillende leerlingen werden geïnterviewd. Ze mochten hun mening weergeven over de reis van Frank De Winne.

De leerlingen konden achteraf de nieuwste attractie in Earth Explorer uitproberen:

De "Apollo 3000": Je komt terecht in een ruimteschip waarmee je op ontdekkingsreis kan gaan naar verschillende planeten. Je zit in een stoel met je gezicht naar een groot TV-scherm. Dit scherm is even groot als de muur en hierdoor lijkt het alsof je je echt in de ruimt bevindt.

Wat zie je op je reis naar de ruimte?
Observeer het ISS en de lancering van een shuttle, zie de gigantische storm op Jupiter en laat je ondermeer verbazen door de indrukwekkende schoonheid van de ringen van Saturnus. Hopelijk heb je een zachte landing terug op aarde.



De leerlingen konden over de verschillende gevaren van de aarde ervaringen opdoen zoals een aardbeving en een orkaan. Ze bevonden zich in ruimtes waar deze gebeurtenissen plaatsvonden.

Ze konden een powerpointpresentatie bijwonen over platentektoniek.

Ook interesse?
Op de website van Earth Explorer vind je verschillende lespaketten over de vier natuurelementen. De leerlingen kunnen hierop verschillende proefjes uitvoeren naargelang de graad waar ze in zitten.

Terug van de zeeklassen!

De voorbije week ben ik met een school van Beveren op zeeklassen geweest naar Middelkerke.
Hieronder de diploma's die de kinderen konden verdienen tijdens de week.
Elke dag werd een diploma uitgereikt voor de mooiste kamer. De kinderen keken elke dag uit naar het verdienen van dit diploma. De leerlingen die zo een diploma kregen konden dit daarna aan hun deur hangen.

Diploma voor de mooiste kamer:


Hierbij nog twee diploma's die gebruikt werden op de zeeklassen. Deze konden gegeven worden aan kinderen die zich pijn gedaan hadden of iets fantastisch meegemaakt hadden die dag.

Diploma voor een pechvogel:


Diploma voor een geluksvogel:

zaterdag 23 mei 2009

Op ontdekkingsreis met Vlaanderen Vakantieland!

Mijn stage van het 6de leerjaar is afgelopen!
Ik had reeds gezegd dat ik tijdens mijn stage gewerkt heb rond ontdekkingsreizen (zie webquest). Ik werk meestal met filmmateriaal wanneer ik een thema uitwerk van wereldoriëntatie. Ik had gehoord dat er vorig jaar een reeks uitgezonden was in Vlaanderen Vakantieland: “Expeditie Columbus”.





Ik ben toen op zoek gegaan op de website van “Eén” om zo aan deze reeks te geraken. Het was niet meer mogelijk om via “Ooit gemist” deze afleveringen te bekijken en te verkrijgen...
Toch ben ik nog verder gaan zoeken in het archief van "Eén". Ik ben dan aan een e-mailadres geraakt van een medewerker van Vlaanderen Vakantieland, om zo meer informatie te verkrijgen over deze reeks.
Met veel omwegen ben ik uiteindelijk toch aan de afleveringen geraakt! Via “Eén” heb ik uiteindelijk de DVD ontvangen. Op deze DVD stonden 6 afleveringen van Expeditie Columbus. Deze speelden zich telkens af op een andere plaats in het leven van Columbus.

1. Italië: Genua
2. Portugal
3. Spanje: Andalucia
4. Caraïben: de Bahama’s
5. Caraïben: Dominicaanse republiek
6. USA

Ik heb een les gegeven waarin enkel stukjes uit deze afleveringen te zien waren. De leerlingen hadden een vragenreeks gekregen die ze ondertussen moesten invullen. Via deze reeks kregen ze een herhaling van de les rond Columbus en leerden ze toch nog veel nieuwe zaken bij. Ze konden zich beter inleven in de tijd waarin Columbus leefde. Via beeldmateriaal gaan leerlingen ook gemakkelijker de leerstof onthouden!
Dit allemaal dankzij het archief van Eén en Vlaanderen Vakantieland!

donderdag 21 mei 2009

Gelezen in de krant...

Artikel uit het laatste nieuws:

Over vijf jaar zet u meer dan 2.000 films op één DVD-tje
Australische wetenschappers hebben een nieuwe DVD-technologie ontwikkeld waarbij data wordt opgeslagen in vijf dimensies, waardoor het mogelijk wordt om meer dan 2.000 langspeelfilms op één schijfje te zetten. Het klinkt nogal Star Trek-achtig, maar door nanotechnologie te gebruiken kan het wel degelijk.


De Australiërs hebben een deal getekend met electronicagigant Samsung om de techniek te commercialiseren. Over vijf jaar zou de hoge-capaciteitsspelers en - schijfjes in de winkel kunnen liggen.

Melbourne
Dat meldt het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature. De doorbraak aan de Swinburne University of Technology in Melbourne volgt amper een maand op de aankondiging van de Amerikaanse technologiereus General Electric die een holografische disc heeft ontwikkeld waarop het equivalent van 100 dvd's kan.



Twee extra dimensies
"We hebben nanotechnologie gebruikt om de opslagcapaciteit te verhogen zonder de grootte van het schijfje te moeten veranderen", zegt projectleider Min Gu. "De schijfjes die u nu kent hebben drie ruimtelijke dimensies. Door gouden nanorods te gebruiken, hebben we er daar twee aan toegevoegd. Eentje gebaseerd op het kleurenspectrum en eentje op polarisatie." (mvl)
21/05/09 07u09


De nieuwe technologie gaat steeds verder en verder... meer dan 2000 films op één DVD is plots wel enorm veel! Ik stel me er toch wat vragen bij...
Gaat dit er niet voor zorgen dat er nog meer illegaal gaat gedownload worden? Zorgt dit er ook voor dat de DVD's minder snel kapot gaan en dat er minder snel krassen op komen? De verkoop van DVD's gaat dan toch massaal minderen, iedereen komt met één DVD wel een tijdje toe...?
We zullen wel zien wat hier uiteindelijk van komt. Het is alleszins weer een stap vooruit in de wereld van de films!

woensdag 20 mei 2009

Uitvoering innoverend project

Uitvoering van het project
Een tijdje geleden heb ik de definitieve versie van mijn innoverend project uitgevoerd. Het hoekenwerk werd uitgevoerd in een klas van het 5de leerjaar. De leerlingen zaten per 4 of per 6 in een hoek en werkten volgens hun eigen niveau.
De organisatie van het hoekenwerk was veel beter dan de vorige keer. Alles verliep erg vlot en ook de leerlingen waren erg enthousiast!
Hieronder enkele foto's van de leerlingen tijdens het hoekenwerk.



Oefeningen voor hoogbegaafde leerlingen nodig van het 5de - 6de leerjaar voor het vak wiskunde?
Op internet vind je voorlopig nog niet zoveel bruikbaar materiaal. Het is niet eenvoudig om voor deze leerlingen motiverende oefeningen te vinden.
Hieronder een website waar je oefeningen op kan selecteren die bruikbaar zijn voor hoogbegaafden. Niet alle oefeningen zijn geschikt omdat deze oefeningen vooral gebruikt worden voor leerlingen van de middelbare school. De denkwijze is anders en moeilijker en hierdoor bruikbaar voor hoogbegaafde leerlingen van de derde graad.

link naar de website van de VWO.

donderdag 14 mei 2009

Smartboardervaringen...


Ondertussen ben ik een week bezig met mijn stage in het 6de leerjaar. Daar heb ik ook een smartboard ter beschikking. Ik probeer om dit toch voldoende te benutten op verschillende manieren.
Heel veel van mijn bordschema's zijn gemaakt met smartboard notebook.
Ik gebruik het vaak om oefeningen op te verbeteren zodat de leerlingen goed kunnen meevolgen. Schrijven op het bord lukt me ondertussen ook wel redelijk :-)

Voor mijn lesjes wereldoriëntatie heb ik er al geregeld filmpjes op laten zien. Ook mijn thema voor taal "boek en film" zorgt ervoor dat ik vaak filmpjes afspeel op het smartboard.
Voor prenten te tonen maak ik geregeld presentaties in powerpoint. Hiervoor is smartboard notebook minder geschikt.

Bij het tonen van leerinhoud heb ik wel al heel wat kunnen leren van andere leerkrachten. Bijvoorbeeld het verbergen van tekst door gebruik te maken van een knop die dan een grijs vlak voor je bord zet. Zo hoef je niet alles meteen zichtbaar te maken.
het envelopje dat je op je bord kan zetten en openklikken is erg nuttig... wanneer je zo een envelopje openklikt linkt dit naar een ander document! Erg nuttig wanneer je bijvoorbeeld een taalles geeft en achtergrondinformatie wil meegeven met de kinderen.

Toch heb ik ook al problemen ondervonden met het bord. Wanneer ik een tabel gemaakt heb in mijn smartboardlesjes verschijnt deze meestal niet op de notebook van de laptop op school... het blijft voorlopig nog steeds een raadsel hoe dit komt. Iemand enig idee?

Het is voor de kinderen zelfs motiverend om op het bord te schrijven! Ze doen dit erg graag. Wanneer zwakkere leerlingen oefeningen moeten maken doe ik dit meestal met hen aan het bord. Ze mogen dan zelf de oplossingen komen noteren.

Hoe meer ik oefen met het bord, hoe beter ik er mee overweg kan. Het is alleszins al een erg leerrijke ervaring geweest.

woensdag 13 mei 2009

Webquest ontdekkingsreizen

Ik heb tijdens mijn stage van het 6de leerjaar een webquest uitgevoerd rond mijn thema van wereldoriëntatie "Ga je mee op ontdekkingsreis?".
Deze webquest was een kennismaking met de verschillende ontdekkingsreizigers die besproken werden in mijn lessen.

De leerlingen kregen in het begin van de les een kaartje met daarop de naam van een ontdekkingsreiziger. Ze mochten per twee werken aan deze activiteit.
Daarna mochten ze aan de computers gaan zitten en zelfstandig aan de opdracht werken.

De leerlingen hebben heel goed gewerkt aan deze opdracht en konden elkaar helpen wanneer ze iets niet wisten. Ze zochten informatie op via de gegeven websites. Elk groepje vond de nodige informatie over zijn ontdekkingsreiziger. Ze werkten actief mee en wilden echt een mooie identiteitskaart afgeven.
Het was een geslaagde kennismaking met de ontdekkingsreizigers!

Hierbij de link naar mijn webquest.



Enkele resultaten:




woensdag 6 mei 2009

Museumbezoek 4de leerjaar

Mijn zelfstandige stage zit er alweer op... die week is echt voorbij gevlogen!
Tijdens deze stage ben ik met de leerlingen op uitstap geweest naar Brussel. We hebben daar een bezoek gebracht aan het museum voor natuurwetenschappen. De tentoontstelling die nu loopt gaat over "Overleven in het X-treme". Al mijn lesjes wereldoriëntatie hielden verband met dit thema.



De leerlingen konden kennis maken met de verschillende extreme omstandigheden en konden door het bezoek aan het museum zich hier beter in inleven:
- Extreme koude
- Extreme hitte
- Extreme droogte
- Extreem zuurstofgebrek
- Extreme duisternis

De leerlingen hadden in mijn les over extreme koude reeds kennis gemaakt met warmtegevoelige camera's. Ik had ze uitgelegd wat dit was en via het smartboard prenten getoond waardoor ze beter begrepen wat deze camera's precies deden.
In het museum stond zo een camera. De leerlingen konden hun hand tegen een ijsblok houden en dan zien dat wanneer je voor de camera stond je hand helemaal zwart zag door de extreme kou. Warme gebieden werden geel tot wit aangegeven.



Hieronder nog een leuk effect dat je kon bekomen in het museum aan de hand van camera's :-)



Het was een fijne dag en het bezoek aan het museum was zeker de moeite waard!
Meer info?
Bezoek de website van het museum.

En nu op naar de volgende stage! Morgen beginnen in het 6de leerjaar...

woensdag 29 april 2009

Verrassing!

Deze week heb ik mijn zelfstandige stage gedaan in het 4de leerjaar. In dit leerjaar wordt er regelmatig gewerkt in de computerklas. Dit zijn lessen waar kinderen erg naar uitkijken.
Ik wou in deze stage wel werken met de computer maar eens op een speciale manier...

Een hele tijd geleden leerde ik het besturingssysteem Ubuntu kennen. De meeste mensen kennen dit van "Linux". Ubuntu is een distributie van Linux.
Ubuntu zit helemaal anders in elkaar dan onze gekende Windows XP. Wanneer je dit geïnstalleerd hebt op je computer of laptop (je kan dit vrij downloaden) staan alle knoppen en balken op een andere plaats. Het ziet er minder uitgebreid uit dan bij Windows maar eigenlijk is het erg overzichtelijk. Door er af en toe mee te werken kon ik er wel snel mee overweg.

Door hier wat meer over op te zoeken kwam ik te weten dat hier ook een educatieve versie van bestaat voor leerkrachten en voor het gebruik in klaslokalen. Deze versie van Ubuntu noemt Edubuntu.


Ik heb Edubuntu geïnstalleerd op een laptop en deze tijdens mijn zelfstandige stage in mijn stageklas geplaatst.

Tijdens hoekenwerk en wanneer de leerlingen tijd hadden tussendoor mochten ze Edubuntu uitproberen.
In mijn zelfstandige stage zat een hoogbegaafde leerling in de klas, voor hem was dit een echte uitdaging.

Een minpunt aan Edubuntu is dat nog niet alles in het Nederlands werkt. Erg veel van de oefeningen staan nog in het Engels. Ik heb de leerlingen uitleg gegeven over de werking van Edubuntu en hen bijgestuurd bij de oefeningen. De leerlingen mochten bij sommige oefeningen ook uitzoeken hoe deze in elkaar zaten.

Ik schrok ervan dat de leerlingen zo vlug weg waren met het systeem. Door hen even op weg te helpen konden ze eigenlijk snel zelfstandig aan de slag.

De oefeningen die ze mochten uitproberen:
Gcompris: een programma waarin je verschillende rekenspelletjes, taalspelletjes en gevarieerde gezelschapspelletjes kan spelen.
Kstars: opzoeken op de wereldbol.
KBruch: oefeningen waarbij op verschillende niveaus met breuken gewerkt kan worden.

Ook de leerkracht van het 4de leerjaar was erg enthousiast! Hij kende het besturingssysteem nog niet. Ik heb hem uitgelegd hoe het werkte en hij vond het een goed initiatief dat ik dit eens ging uittesten in zijn klas.

Zelf Edubuntu gebruiken in je klas?! Een aanrader om uit te proberen!
Je moet eerst Ubuntu installeren op je computer of laptop, daarna kan je Edubuntu installeren.

Hieronder enkele printscreens van oefeningen die de leerlingen uitgeprobeerd hebben:







dinsdag 21 april 2009

Eerste lessen met het smartboard...


Gisteren heb ik voor de eerste keer gewerkt met het smartboard. Ik moest vervangen in het 4de leerjaar doordat de leerkracht lesvoorbereidingen van de eerstejaarsstudenten wou nakijken.
Ik had mijn laptop meegebracht naar de school om deze aan te sluiten op het smartboard.

Maar… wat had je nu verwacht? Dat het ging werken…?!
Neen hoor! Om een of andere reden werd op het smartboardscherm niet alles weergegeven en op het scherm van de laptop was nog veel minder zichtbaar. Ik kon ook helemaal niets openen...



Gelukkig kon ik dan toch een computer van de school gebruiken die dan wel zijn werk deed.
Ik heb ondertussen wel al wat smartboardlesjes gemaakt omdat ik in het 6de leerjaar ook heel de staegeperiode met een smartboard werk. Toch was ik benieuwd naar het echte uitproberen.
Ik heb een lesje wiskunde en wereldoriëntatie gegeven en hierbij heb ik telkens het smartboard gebruikt om uitleg te geven en klassikaal oefeningen te maken.
Al bij al is dit goed meegevallen! Ik had enkele sleepoefeningen en verstopoefeningen gemaakt. De kinderen vonden het erg fijn!

Ik ben toch blij dat ik het smartboard eens heb kunnen uittesten voor ik aan de echte stage begin. Door er vaak mee te werken en te oefenen kan je volgens mij snel mee aan de slag.
En leuke en erg leerrijke ervaring!

zondag 19 april 2009

Jeugd Rode Kruis

Sinds kort ben ik lid van het Jeugd Rode Kruis. Als ik even tijd heb probeer ik een activiteit mee te volgen... zoals dit weekend!



Zaterdag werd er Wonderkids 2 georganiseerd. Dit is een cursus EHBO voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Op deze wonderkids waren er 15 kinderen aanwezig.
De kinderen leerden hoe ze de 112 moesten bellen en hoe ze moesten omgaan in bepaalde situaties waarin eerste hulp moet toegepast worden.
Bv.: een ongeval waarbij iemand bewusteloos is, een bloedneus, een schaafwonde en een brandwonde.

Ze leerden ook hoe ze een verband moesten aanbrengen en welke pleisters ze konden gebruiken in welke situatie.
Alles werd aangebracht via situatieschetsen en met een specialist "Wonderliesbeth" die alles uitlegde aan de kinderen.

Tijdens de uitleg van de situaties werd gebruik gemaakt van een powerpointvoorstelling ter verduidelijking.
Het was een fijne en leerrijke namiddag!
Hieronder nog enkele foto's.

dinsdag 14 april 2009

Smartboardles: "les vêtemens"

Caroline D'hondt en ik maakten deze smartboardles rond 'les vêtements'. Deze les dient ter herhaling en verdere inoefening van de gezien vocabulaire bij deze unité. Je kan deze les gebruiken in het 5de leerjaar.



Hieronder is de bijhorende handleiding te vinden.



zondag 12 april 2009

Vrolijk Pasen!

Even genieten van lekkere paaseitjes bij het maken van al die lesvoorbereidingen voor de komende stages...

hmmmmmmm ;-)


Snel en toch mooi een collage maken? Maak gebruik van Picasa.
Ik gebruik dit regelmatig om afbeeldingen op een leuke manier weer te geven op kaartjes of als voorbeeld wanneer ik collages wil maken in de klas.

dinsdag 7 april 2009

Al spelend leren!

Mijn keuzestage in het buitengewoon onderwijs zit er op. Die twee weken zijn echt voorbij gevlogen!
Ik heb vooral kookactiviteiten gegeven in verschillende groepen. Ik gaf ook enkele lesjes godsdienst en enkele lesjes wiskunde.

Voor wiskunde heb ik kloklezen gegeven aan een auti-klas. Deze leerlingen oefenen vaak met werkblaadjes op kloklezen en de klok zetten. Ik wou mijn les toch wat aangenamer maken en ze al spelend aan het werk laten gaan.
Ik heb tijdens mijn lessen gebruik gemaakt van een ganzenspel waarbij het kloklezen werd geïntegreerd. De leerlingen mochten zoals bij een gewoon ganzenbord gooien met de dobbelsteen en met de pionnen over de vakjes gaan. Wanneer ze op een vakje kwamen met een klokje erop moesten ze de klok lezen die ik voor hen zette of de klok zetten op het uur dat ik zei. Wanneer ze op het vakje kwamen met het mannetje (13) moesten ze opnieuw beginnen. Het was de bedoeling om zo snel mogelijk op vakje 30 te komen.

Hoe kom ik aan dit ganzenbord?
Het ganzenbord is gemaakt met het programma macromedia fireworks MX. Met dit programma kan je gemakkelijk voorwerpen tekenen of aanpassen. Ik gebruik dit programma ook erg vaak om prenten en werkblaadjes aan te passen naar hoe ik ze wil.
Het ganzenbord is voor deze les aangepast aan het kloklezen: er staan kleine klokjes op de vakjes en ook buiten het spelbord staan afbeeldingen met klokken om de leerlingen te motiveren.

De leerlingen vonden het erg fijn om met dit ganzenbord te werken en vroegen om dit vaker te doen. ik heb met Microsoft Word een dominospel en een memoryspel gemaakt om nog te gebruiken voor het kloklezen in een volgende les. Ook dit sloeg erg aan bij de leerlingen.



Waarom je lessen niet wat speelser maken als leerlingen op deze manier ook veel bijleren? Doen gewoon!!!


Hieronder mijn ganzenbord:

woensdag 1 april 2009

Reactie op een gelezen blogberichtje

Ik had reeds gehoord van Katrien De Bruyne wat haar onderwerp was voor haar innoverend project maar ik wist niet goed wat ze hierrond moest uitwerken.
Binnenkort sta ik zelf in het 6de leerjaar en de onderwerpen die hier aangebracht worden lijken me echt heel interessant om eens rond te werken.

Het stappenplan dat ze gebruikt om filmpjes te monteren is zeer gestructureerd, de leerlingen kunnen hier gemakkelijk zelfstandig mee werken ook al is dit niet zo een gemakkelijk onderwerp.

Door gebruik te maken van deze screencasts kunnen leerlingen gemakkelijk en met genoeg uitleg leren werken met het programma "Windows Moviemaker". Om dit programma uit te leggen vind ik het nuttig om te werken met screencasts omdat de meeste leerlingen dit totaal niet kennen en bepaalde handelingen die je kan uitvoeren met dit programma toch niet meteen duidelijk zijn wanneer je hiermee begint.

Katrien heeft alles duidelijk en vrij traag ingesproken zodat de leerlinge goed kunnen meevolgen wat ik ook wel positief vind.

Wanneer ik de kans zou krijgen om te werken met media in het 6de leerjaar lijkt het me erg handig om gebruik te maken van deze screencasts.

woensdag 25 maart 2009

ICT in het BuSO

Ik ben nu bezig aan mijn keuzestage in het buitengewoon onderwijs. Ook in het buitengewoon onderwijs wordt regelmatig gewerkt met ICT.
In opleidingsvorm 1 worden ateliers georganiseerd waarbij de leerlingen met de computer gaan werken. Ze worden via de atelierwerking gestimuleerd om keuzes te maken en de gemaakte keuze gedurende 1 semester vol te houden.

In deze ateliers gaan ze werken met microsoft Word.
Ze gaan hiermee prenten zoeken rond een onderwerp dat hen interesseert, ze gaan woorden typen die de leerkracht heeft voorgeschreven. De leerlingen werken soms ook met programma’s waarbij ze woorden moeten natypen om zo te leren werken met het toetsenbord. De vaardigheden met de muis worden ook geoefend.
Leerlingen worden alleen of met twee aan een computer gezet naargelang hun vaardigheden.





Ook in opleidingsvorm 2 wordt er af en toe gewerkt met computers. De leerlingen gaan dan meestal afbeeldingen zoeken op internet via google of een tekening maken in paint.

In opleidingsvorm 2 leert men ook werken met de telefoon om zo te leren communiceren met mensen.

Ik ga werken met een film tijdens de les godsdienst om op deze manier de leerlingen kennis te laten maken met gevoelens en tegenstellingen bij mensen. Via een visuele weergave kunnen leerlingen deze gevoelens en tegenstellingen beter vatten.

Ik werk niet met de computer tijdens mijn lessen doordat ik vooral binnenactiviteiten in de keuken geef.

donderdag 19 maart 2009

Kijk verder dan je planeet groot is!



Gisteravond heb ik een bezoek gebracht aan de volkssterrenwacht in Gent.
Eerst kregen we een inleiding rond de volkssterrenwacht en de oprichting hiervan. Even later konden we kijken naar een 3D-documentaire over meteoren en kometen! ik had reeds gehoord van 3D-films en de manier van werken om zulke films te bekijken (zie blogberichtje i.v.m. 3D films).
We kregen een 3D - brilletje en konden zo gedurende drie kwartier meer informatie krijgen rond de planeten in ons zonnestelsel en sterrenkunde. Wanneer je met zo een brilletje kijkt geeft dit heel rare effecten. Soms leek het alsof de planeten uit het scherm of net voor het scherm vlogen en deze op ons af kwamen. Door op deze manier naar de ruimte te kijken krijg je een veel duidelijker en echter beeld van de planeten. Wanneer je zonder het brilletje naar het scherm keek zag je onduidelijke en wazige beelden.

Het lijkt me een zeer goed initiatief om nog meer films te maken in 3D. Het lijkt zoveel echter en hierdoor kan je je nog beter inleven. Ik vond het fijn om deze manier van media eens uit te proberen.


Een beetje meer info over de volkssterrenwacht:
Leven op Aarde is voor ons vanzelfsprekend. Maar hoe (on)kwetsbaar is het eigenlijk?
Is al dat gedoe rond milieu opgeklopt of zijn we als mensen werkelijk in staat om onze Aarde te verknoeien? Komen klimaatsveranderingen ook voor op andere planeten? Kunnen astronauten het gat in de ozonlaag zien? Het zijn allemaal vragen waarop je een antwoord kan krijgen tijdens een bezoek aan de Volkssterrenwacht.

Een bezoek met je klas:
Een programma bestaat uit een aantal doe-oefeningen gecombineerd met onderwijsleergesprekken. In samenspraak met de leerkracht (aardrijkskunde, vrije ruimte, fysica, chemie, biologie...) wordt er een programma op maat opgesteld. De keuze tussen een grondig of kort programma hangt af van de grootte van de groep, de aanwezige voorkennis, aantal practica, en de beschikbare tijd.

Meer weten?
Link naar de website van de volkssterrenwacht.

donderdag 12 maart 2009

Het nieuws: Wist je 't al?


Vandaag heb ik samen met Evy de Burger en Liesbeth Baeyens een audiofragment gemaakt via het programma Audacity. Dit fragment is een nieuwbericht waarin de hoofdpunten van het nieuws worden weergegeven met extra uitleg door verschillende 'reporters'. Op het einde hoor je ook een weerbericht. Voor de montage hebben we enkele tunes gebruikt om zo nog meer het reële beeld weer te geven van een nieuwsfragment.

Een nieuwsbericht kan gebruikt worden in de klas om de leerlingen de verschillende onderdelen te laten zien die worden aangebracht tijdens het nieuws. Het is ook mogelijk om samen met de leerlingen een nieuwsbericht samen te stellen over bijvoorbeeld de actualiteit van de afgelopen week. Zo kan de actualiteit die verteld is in de klas nog eens even opgefrist worden.

De link naar het nieuwsbericht vind je onder het paneeltje 'lesmateriaal'.

zondag 8 maart 2009

Proefles: de middeleeuwen

Vorig jaar gaf ik samen met een aantal studenten uit mijn klas een ICT-proefles over de middeleeuwen.
De kinderen werden ‘middeleeuws verwelkomt’ door Ridder Goozelot, een Jonkvrouw, Boer Diederick (horige) en een geestelijke. Er werd een kort rollenspel gespeeld.
Hierna werd de periode van de middeleeuwen gesitueerd op de tijdsband.

De kinderen mochten daarna per twee op zoek gaan op het internet naar informatie over de middeleeuwen. Ze kregen hierbij een werkblad om in te vullen. Deze werkblaadjes werden verbeterd aan de hand van een correctiesleutel.
De kinderen kregen ook een stappenplan. Met behulp van dit document konden ze de oefeningen zelfstandig oplossen.

Wanneer de kinderen klaar waren met de oefeningen mochten ze hun mening geven over de bezochte websites. De criteria bij het beoordelen van de oefening waren de moeilijkheidsgraad en de interesse van de leerlingen.

De les werd afgesloten met een uitbeeldspel.


Reflectie:
De leerlingen waren erg enthousiast om aan de opdracht te beginnen. Ze konden zich gemakkelijk inleven in de periode van de middeleeuwen door het rollenspel dat gespeeld werd. Ze waren erg gemotiveerd om te beginnen aan de opdrachten doordat ze heel snel aan de computer mochten werken.
Het was goed dat de leerlingen per twee aan een computer zaten, zo konden ze elkaar helpen wanneer ze met een probleem zaten. Op voorhand had de klasleerkracht de groepjes gemaakt. Zij keek naar het computerniveau van de leerlingen.
Het was natuurlijk wel jammer dat wij geen beeld hadden van de klas.

Via de beamer werd het stappenplan weergegeven met een inleiding over de middeleeuwen. Zo konden klassikaal nog vragen gesteld worden en wist iedereen wat hij/zij moest doen. Dit liep erg vlot, iedereen kon daarna meteen aan de slag. De oefeningen gingen bij sommige leerlingen erg vlot, bij andere leerlingen wat trager. We waren hier op voorzien, elk groepje kon op zijn eigen tempo aan de oefeningen werken. Iedereen bleef tot het einde met volle inzet opzoeken.
De sites die we uitgekozen hadden om informatie op te zoeken waar leerrijk en zeker op niveau van de kinderen. Dit hebben we ook gemerkt aan de feedback van de leerlingen die ze op het einde van de proefles hadden genoteerd.

Kortom, veel ideetjes voor een toffe ICT-les over de middeleeuwen.

Het gebruikte materiaal vinden jullie hieronder.


dinsdag 3 maart 2009

Reactie op een gelezen blogberichtje


Ik heb het berichtje "Wat is een virus?" bekeken van Liesbeth Baeyens met daarbij haar zelfgemaakte powerpointpresentatie.
Ik vind het zelf een vrij moeilijk onderwerp om te verwoorden naar kinderen toe. Toch heeft ze geprobeerd om dit onderwerp bespreekbaar te maken in de lagere school. Aan de hand van de powerpoint toont ze in een notendop wat een virus is, waar je zoal virussen tegenkomt en wat je eraan kan doen.
Ze heeft hierbij zelf situaties bedacht die kinderen en zelfs volwassenen vaak tegenkomen wanneer ze aan de computer zitten.

Ik vind de powerpoint beknopt maar deze lijkt me wel erg efficiënt om te gebruiken in de klas. Er gaan zeker kinderen zijn die zichzelf herkennen in de situaties en die nu ook weten hoe virussen werken en hoe ze zichzelf hiertegen kunnen beschermen.

Ze heeft een goede oplossing gevonden voor de moeilijke woorden. Deze heeft Liesbeth in het cursief gezet. Het is niet mogelijk om deze woorden gemakkelijker te maken maar wel om deze uit te leggen in de klas.

Het is misschien handig om de kinderen ook eens te laten zien hoe een virusscanner werkt. Ik denk dat sommige leerlingen zich hier moeilijk een beeld over kunnen vormen.

Ik vind het filmpje dat erop staat erg leuk gevonden. Het enige dat jammer is hieraan is dat het in het Engels is, het lijkt me wel erg nuttig (mits enige uitleg achteraf over de inhoud).

Door met dit materiaal te werken in de klas gaan de leerlingen meteen een goed beeld hebben over virussen en weten ze ook wat ze ertegen kunnen doen. ik denk dat ze op deze manier goed ingelicht worden.

zondag 1 maart 2009

Animatiefilms in 3D

Dit jaar zullen bijna alle animatiefilms verschijnen in 3D.

Wat is 3D eigenlijk?
3D = driedimensionaal. Dat wil zeggen dat iets zowel een lengte als een breedte én een diepte heeft. Een stripfiguurtje is tweedimensionaal en plat, maar de mens is driedimensionaal, want die is "aan alle kanten mens".

Disneyfilm "Bolt"
In de bioscoop kun je nu naar de nieuwste Disneyfilm "Bolt" gaan kijken in 3D. Het is de eerste echte 3D-computeranimatiefilm van Disney. Je ziet de personages en de decors met veel meer diepte dan bij een gewone animatiefilm. Daarvoor moet je wel een speciaal brilletje opzetten, dat je krijgt in de bioscoop (en uiteraard teruggeeft bij het verlaten van de zaal).

Nieuwsgierig naar de film? Hieronder kan je de trailer bekijken.



Zet je 3D-bril op!
Men moet er voor zorgen dat elk oog de juiste film te zien krijgt. Daarom moet je in de bioscoop zo een brilletje dragen. Door een speciale filter in die brilletjes wordt er aan elk oog slechts één van die beelden getoond en krijg je een 3D-indruk. De nieuwe generatie 3D-brillen ziet er gewoon uit als een zonnebril. Ze zorgen voor veel meer kijkcomfort dan de vroegere brilletjes met rode en groene plastic.
Zonder zo een 3D-brilletje is er trouwens niets aan. Probeer het maar, doe je bril af tijdens de film en je zal na een tijdje hoofdpijn krijgen. Alles wat je dan ziet is dubbel en wazig.

Bronnen: Kinepolis en "Yo!"

woensdag 25 februari 2009

Sensibiliseringscampagne piraterij: vervolg

Op 26 januari 2009 konden jullie de lesinstap rond de sensibiliseringscampagne rond ‘piraterij’ van Caroline D'hondt en mij al zien. Dit filmpje geeft reeds een goed overzicht rond dit thema.
Piraterij is zeker en vast een zeer actueel thema, hier moet in de lagere school tijd en ruimte voor gemaakt worden.
Wij zijn gestart met een aantal belangrijke tips te noteren voor leerkrachten en ouders die te maken hebben met de algemene gevaren van het internet.

Wij hebben dit thema verder uitgewerkt door er een les ‘taal’ en ‘beeld’ rond te maken.
Tijdens deze lessen wordt er gestart met een powerpointvoorstelling.

De handleiding voor de leerkracht en de powerpointpresentatie vinden jullie hieronder. Bij deze handleiding vind je ook de didactische tips terug.




maandag 23 februari 2009

Animafestival 2009

Gelezen in "Yo" (kinderkrant bij het Nieuwsblad).

Op 20 februari begint in Brussel het festival Anima. Dat is het festival van de animatiefilm. Negen dagen lang kun je er naar een 200-tal lange en korte animatiefilms gaan kijken. Als dat geen leuk idee is voor tijdens de krokusvakantie?!
Aangezien Brussel in 2009 het Jaar van de Strip viert, worden strips op Anima extra in de verf gezet. Op het programma staan bijvoorbeeld animatiefilms die gebaseerd zijn op een strip. Er is ook een wedstrijd waarbij de deelnemers zich in hun favoriete stripfiguur kunnen verkleden.
Het festival gaat door in Flagey, in Brussel. Niet alle films die getoond worden, zijn voor alle leeftijden. Check dus voor je vertrekt zeker de website!



Het lijkt me erg leuk om hier eens naartoe te gaan met kinderen. De link van animatiefilms en strips kan ook gebruikt worden in de klas. Je kan met je klas zelf een stripverhaal maken en deze dan omzetten naar een korte animatiefilm. Door gebruik te maken van fotografie is het mogelijk om foto's te nemen van figuren uit het stripverhaal en deze figuren minimaal te veranderen van plaats. Zo lijkt het alsof de figuren bewegen. Ik heb deze activiteit eens uitgevoerd in het 1ste jaar van de opleiding. Het geeft een verrassend effect na toch wel urenlang tekenen en spelen met beelden.

dinsdag 17 februari 2009

Reactie op een gelezen blogberichtje


Ik heb het blogbericht gelezen van Caroline D'hondt in verband met haar hoekenwerk rond techniek in het 5de leerjaar.
Dit sprak me wel aan omdat ik zelf nog nooit rond techniek gewerkt in de basisschool. Ik weet dat techniek erg ruim is en je er veel mee kan doen in de klas. Er bestaan erg veel proefjes rond dit onderwerp maar je moet er natuurlijk nuttige en leerrijke onderwerpen uitkiezen.

De onderwerpen die Caroline uitgekozen heeft zijn heel divers en leerrijk voor een 5de leerjaar. Er is telkens een probleemstelling gemaakt van de verschillende hoeken wat het nog zo motiverend maakt om naar een oplossing te zoeken denk ik.
Zelf heb ik ook al gewerkt in een hoekenwerk met verschillende taken die de leerlingen opkregen. Dit werkt heel efficiënt wanneer de leerlingen weten wat ze moeten doen. Het kan heel wat structuur brengen in je les.

Via de evaluatiekaart die Caroline gebruikt heeft kunnen de leerlingen op een eenvoudige manier hun gevoelens uitdrukken omtrent het hoekenwerk. Het lijkt me een handig middel om hier mee te werken.
Door het klasgesprek konden ze wat ze geleerd hebben, welke taak ze hadden en hun gevoel hierbij ook nog eens verwoorden.

Ik heb ook het werkboekje eens bekeken dat ze gebruikt heeft tijdens het hoekenwerk. Een werkbundeltje heeft sowieso altijd een meerwaarde tijdens een project/onderwerp waar je aan werkt.
In het werkbundeltje wordt alles in stapjes weergegeven zodat de leerlingen goed kunnen meevolgen wat ze moeten doen. Ze worden ook vaak gewaarschuwd voor wat niet mag.

Het lijkt me een leuk en leerrijk lesje om eens uit te proberen in de klas!


;-)

zaterdag 14 februari 2009

vrijdag 13 februari 2009

Netlog en Facebook veiliger voor kinderen

Gelezen in Klasse: februari 2009

Heeft jouw kind ook een Netlog- of Facebookprofiel? Dan zullen voortaan enkel nog zijn vrienden foto’s en informatie kunnen bekijken.

Een openbaar profiel hebben is niet zonder risico’s. Kinderen en jongeren worden er blootgesteld aan cyberpesten, het per ongeluk openbaar maken van adressen en telefoonnummers, seksuele toenadering door volwassenen… Facebook, Netlog en Myspace zullen ‘te jonge’ kinderen voortaan van hun websites weren. Zij zullen geen profiel meer kunnen aanmaken. Ook komt op elke site een makkelijke knop waarmee je snel misbruik kan signaleren. Daarnaast worden de profielen van minderjarigen automatisch privé. Volwassenen of jongeren die niet bevriend zijn met je kind, zullen dan zijn foto’s of informatie niet meer kunnen bekijken.


Mijn mening:
Ik vind dit een goede manier om kinderen toch veilig kennis te laten maken met het internet. Zo kunnen ze toch de werking van een weblog uittesten zonder hierbij problemen te ondervinden zoals per ongeluk adressen of telefoonnummers doorgeven door onwetendheid. Voor de ouders is dit waarschijnlijk een hele geruststelling. Ik vind deze aanpassing zeer nuttig en tegelijk ook leerrijk voor kinderen. Toch is het belangrijk dat kinderen op de hoogte zijn van de problemen die ze kunnen ondervinden bij het gebruiken van een blog.

zondag 8 februari 2009

Zeg het met een gedichtje...

Hieronder een leuk gedichtje dat ik gemaakt heb rond het veilig gebruik van de computer en internet. Dit gedicht kan gebruikt worden in de klas als inleiding op een lesje internetgebruik.

dinsdag 3 februari 2009

Tentoonstelling Kamagurka

Geen zin om thuis te zitten of veel geld uit te geven?
In Lokeren valt er af en toe wel iets interessant en leerrijk te beleven!




Op zondag 1 februari 2009 ben ik naar de tentoonstelling geweest van de komiek Kamagurka, alias Luc Zeebroek, in huis Thuysbaert te Lokeren.

In deze tentoonstelling kreeg ik vooral het werk van Kamagurka als cartoonist te zien. In zijn cartoons vergroot hij alledaagse situaties uit, of brengt ze in allerlei onmogelijke verbanden. Hij confronteert ons met de vraag wat eigenlijk normaal is. De logica van zijn cartoons is absurd en onvoorstelbaar. Dit kan het net heel interessant maken, ook naar kinderen toe.
Kamagurka publiceert zijn strips en cartoons wereldwijd in tijdschriften en kranten.

Toch zijn niet alle cartoons geschikt voor de lagere school. Wel zullen veel leerlingen Kamagurka misschien al kennen door de karige stripverhaaltjes met scherp kleurgebruik in Het Laatste Nieuws, De Morgen, Humo of Knack. Misschien kennen een aantal kinderen de verhalen van ‘Bert en Bobje’.

Uit heel wat van zijn cartoons kan onder andere woordenschat aangebracht worden. Bv.: het gebruik van sigaretten wordt op een scherpe manier voorgesteld, toch kan het ontleden van deze cartoon de ideale instap zijn bij een les rond roken of gezondheid in de derde graad.

>



Het was een middag vol fantasie, schoonheid en verrassingen!!!

donderdag 29 januari 2009

Iets verduidelijken? Doe het met een pictogram!

In stages heb ik al regelmatig pictogrammen gebruikt.
Deze vind ik steeds op de site van Sclera.
De site is erg gestructureerd, je kan alfabetisch pictogrammen zoeken of per categorie. Je kan ook een trefwoord ingeven waardoor je pictogrammen kan zoeken.

Ervaringen:
Ik heb in het 1ste leerjaar vaak pictogrammen gebruikt omdat de leerlingen bepaalde woorden nog niet konden lezen. Op deze manier konden nieuwe woorden gebruikt worden die de leerlingen nog niet konden lezen. Ik heb dit regelmatig gedaan in lesjes wereldoriëntatie. Door de visuele steun was het gemakkelijker om kinderen zaken bij te brengen.
vb.: Lesje over de herfst:
Pictogram: herfst













Ook voor afspraken te maken was dit erg handig:
Pictogram: zwijgen







Voor het project "studieondersteuning aan huis" werk ik met een anderstalig kind. hij is afkomstig van Polen. Door gebruik te maken van de pictogrammen kan ik hem gemakkelijker woorden verduidelijken. Het is niet altijd gemakkelijk om dit met woorden te doen.

Hij kan ook zelfstandig op de site woorden intikken en zo de betekenis van woorden bekijken. In het begin maakte hij gebruik van dit instructiefilmpje omdat hij nog niet zo goed kon werken met internet. Via deze manier kan hij zelf alle stappen uitvoeren om een woordje op te zoeken.

<br/><a href="http://video.msn.com/video.aspx?vid=a8540c1e-5de1-465f-bf47-34a602c42937" target="_new" title="screencast sclera">Video: screencast sclera</a>

Verwachtingen:
Binnenkort volgt mijn stage in het buitengewoon onderwijs. In sommige groepen werken ze met pictogrammen omdat dit duidelijk is voor deze kinderen. Wanneer kinderen niet kunnen lezen kan dit een goed communicatiemiddel zijn.
Kinderen uit het buitengewoon onderwijs leren sowieso pictogrammen die in het dagelijks leven vaak gebruikt worden.
Het lijkt me erg nuttig om hier ook gebruik van te maken tijdens deze stage. Ik vind het allesinds een hulpmiddel dat in diverse situaties erg nuttig kan zijn!

maandag 26 januari 2009

Piraterij??? Internetdieven???

Je surft naar één van je favoriete sites. Je overloopt de lijst met films, downloadt er eentje en zet die op dvd. Uiteraard maak je ook een paar kopietjes voor je vrienden. Leuk toch?
Iedereen heeft het zeker al gedaan: bestandjes (films, programma’s of andere zaken) binnenhalen op je computer.

Dit is piraterij! Het is diefstal.

Ook op internet zijn er wetten, al lijkt het misschien alsof alles kan en mag. Je mag ook in het dagelijkse leven niet zomaar iemands werk gebruiken (liedjes, boeken, foto’s, tekeningen, films, ...). Iedereen die iets maakt, mag daar geld voor vragen. Zomaar iets van internet halen zoals een film of liedje is net als een CD of DVD stelen in een winkel.

Heel wat internetgebruikers beseffen niet dat wat ze op die manier doen illegaal is. Ze hebben dan ook geen idee van de consequenties!!!
Zo zijn er heel wat zaken die niet mogen op het internet, zoals cyberpesten, phishing (internetfraude), hacken, agressie door gewelddadige videogames, …
Hieronder een leuke lesinstap, maar ook interessante lectuur in verband met piraterij. Veel kijkplezier!



Kortom, een verwittigd piraat denkt twee keer na voor hij risico’s neemt!

Tijdens het werken rond het ICT-aspect ‘Piraterij’ hebben wij in de media een interessant artikel gevonden. Dit lazen we in ‘Het Laatste Nieuws’ op 19 januari 2009. Dit artikel geeft de huidige situatie rond dit onderwerp weer.

Mensen die illegaal downloaden kopen gemiddeld evenveel muziek, meer dvd's en meer games dan mensen die nooit downloaden. Ook gaan downloaders meer naar concerten en kopen ze meer merchandise. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht in opdracht van drie ministeries, meldt de Telegraaf.

Positieve effecten
Hoewel het downloaden aanvankelijk wel leidt tot een daling van de omzet uit de verkoop, zijn er dus uiteindelijk wel positieve effecten op het koopgedrag. Zo'n 4,7 miljoen Nederlandse internetgebruikers van 15 jaar en ouder hebben in de afgelopen 12 maanden wel eens onbetaald gedownload, blijkt uit het onderzoek. Burgers zien het downloaden en delen van muziek, films en games als algemeen maatschappelijk aanvaard, maar weten weinig van de techniek en regelgeving die ermee te maken heeft.

woensdag 21 januari 2009

Hoogbegaafdheid: een probleem of een talent?

olaf
Als onze scholen nauwelijks opvang voorzien voor begaafde kinderen (of de bestaande opvang terugschroeven), betekent dat dan dat er geen begaafde kinderen zijn in onze scholen?
Als men op een school zonder screening van kinderen op hun begaafdheid denkt geen enkel hoogbegaafd kind te hebben, is dat dan ook zo?
Of is er gewoon niemand die kijkt?


Voor mij innoverend project werk ik rond preventie en remediëring bij anderstaligen en hoogbegaafden. Als je wat meer informatie wil verkrijgen is de site van hoogbegaafdvlaanderen zeer goed.

Deze website is gemaakt door ouders met hoogbegaafde kinderen. Hij is dus uitermate geschikt voor ouders met hoogbegaafden en leerkrachten die zulke kinderen in hun klas hebben.

Wat vind je zoal op deze website?
  • Algemene informatie over het begrip, het aantal, de ontwikkeling.
  • Uitleg over de herkenning van hoogbegaafdheid.
  • Uitleg over de opvoeding van hoogbegaafden.
  • Adressen waar je steeds terecht kan voor meer informatie.


maandag 19 januari 2009

Herfst in het bos: eerste leerjaar

Hieronder een weerkalender die ik gebruikt heb tijdens mijn lesjes wereldoriëntatie (thema: herfst) in het 1ste leerjaar. Elke dag werd de weerkalender even bovengehaald en was het de bedoeling dat de leerlingen het juiste prentje tekenden en kleurden naargelang hetgeen dat passend was voor die dag.
Er werd telkens iets besproken over de bewolking - zon, de windkracht en de neerslag. Op deze manier werd dit erg eenvoudig en leuk voorgesteld.

Om de leerlingen te helpen bij de dagen van de week werd telkens de dag wel vermeld maar werd er ook een herkenbare tekening ondergezet zodat ze zeker goed wisten waar ze wat moesten noteren.
vb.: maandag: tekening van een maan.

Deze weerkalender heb ik ook op A2 afgedrukt en opgehangen in de klas.
Zo konden de leerlingen extra goed volgen en konden ze deze op andere momenten ook bekijken.
Op de 2de pagina kan je de prentjes vinden die je kan gebruiken voor op de kalender in de klas. Je kan ze bevestigen op de kalender met velcro zodat deze steeds herbruikbaar blijft.

Het was echt een erg leuke en leerrijke ervaring om hiermee te werken in de klas. De leerlingen begrepen meteen wat de tekeningen wilden zeggen en konden dit vrij snel toepassen in concrete situaties.



Hieronder ook mijn gebruikte werkblaadjes tijdens de lessen wereldoriëntatie rond het thema "herfst".